netmanija

subota, 30. listopada 2010.

Ako ste mentee

U mentoru nipošto nemojte gledati osobu koja će vam napredak servirati na tanjuru ili još gore,preko čijih leđa ćete dođi do položaja,već osobu koja će vas poticati i bodriti u nastojanju da se zahvaljujući vlastitom zalaganju i sposobnostima uspete na hijerarhijskoj ljestvici..

Svom mentoru vać od samih početaka dajte do znanja da ga uvažavate na taj način što ćete s njim razgovarati o svim zahtjevnijim poslovnim odlukama,no pri tom pripazite da se suviše ne vežete i ne postanete potpuno ovisni o njegovom mišljenju,jer slijepo i apsolutno oslanjanje nipošto ne dolazi u obzir..

Pred mentorom nikada nemojte negativno govoriti o svojoj firmi,te bivšim i sadašnjim kolegama i šefovima,te širiti glasine i tračeve,kako ne bi stekao dojam da ste nepouzdana osoba u koju se ne može imati povjerenja..

U odnosu prema mentoru budite apsolutno diskretni i ni pod koju cijenu ne zloupotrebljavajte njegovo povjerenje,odnosno nikad ne odajte tajne i ne prenosite povjerljive informacije koje ste dobili..imajte maksimalno povjerenje u svog mentora,štoviše,prema njemu budite posebno otvoreni baš u teškim trenutcima u kojima vam na profesionalnom planu baš i ne ide kako ste očekivali..

Kako je moguće da će mentor postavljati prevelike zahtjeve,predhodno sami spoznajte svoje mogučnosti i postavite si granice..

Iako se mentoring bazira na dobrovoljnosti pa mentoru niste ništa dužni,povremeno se simboličnim znacima pažnje zahvalite za njegov trud i zalaganje..

Da bi neutralizirali zle jezike izazvane činjenicom da imate potporu,izaberite srednji put,odnosno mentora nemojte ni prešučivati niti ga previše hvaliti..

U slučaju većeg pritiska zbog zavisti u vašoj radnoj okolini odmah raščistite situaciju te kolegama jasno dajte do znanja da ste lojalni timu i da ćete takvi i ostati

2 komentara: